Terug Hulp nodig
80 keer bekeken

Hulp bieden aan mensen op de vlucht

Hulp bieden aan mensen op de vlucht

Nederland komt massaal in actie voor mensen op de vlucht uit Oekraïne, maar bij die hulp komen ook veel vragen kijken. Welke hulp is op dit moment hard nodig, wat kunnen we beter laten en wat werkt nu echt? Gastgezin zijn, hoe is dat? En waar kan ik het beste mijn donaties naartoe brengen? We gaan ons best doen al deze vragen en meer te beantwoorden tijdens dit webinar. Samen met bijzondere tafelgasten delen we verschillende perspectieven rondom dit belangrijke onderwerp.

De gasten:

Mo Ghandor (23) is de ervaringsdeskundige bij ons aan tafel deze avond. Op zijn dertiende vluchtte hij uit Syrië en heeft in de daaropvolgende jaren veel tegenslagen moeten ervaren. Hij is onder andere gevangengenomen, teruggebracht en kwam uiteindelijk in Nederland terecht, waar de start ook niet makkelijk was. Nu helpt hij andere jongeren die in dezelfde situatie zitten.  

Rianne Verkleij heeft sinds enkele weken een vluchteling uit Oekraïne in huis. Petro is 25 jaar oud en is net op tijd vertrokken uit Oekraïne. Rianne vertelt hoe de afgelopen weken bij haar in het gezin zijn verlopen en over waar je rekening mee moet houden als je iemand onderdak wilt bieden.  

Adil Izemrane was na zijn bezoek aan Lesbos in 2015 zo geraakt door de Europese vluchtelingencrisis dat hij de organisatie Movement on the Ground oprichtte samen met 4 andere ondernemers. Adil deelt zijn verhaal, zijn visie en vertelt over de opties die wij in Nederland hebben om impact te maken en de vluchtelingen écht te helpen.  

Emmeke Vierhout is filosoof met een agrarische achtergrond. Samen met haar man Kees Huizinga (Dutchfarmer) en een groep Nederlandse ondernemers die al 20 jaar in Oekraïne wonen hebben zij stichting De Leeuw Kiev. Ze is expert op het gebied van goederen naar Oekraïne transporteren.  

Eric Vermetten is hoogleraar psychiatrie in Leiden. Hij is expert op het gebied van neurowetenschappen, PTSS en oorlogstrauma. Eric gaat in gesprek met Iryna Frankova over de psychische impact van oorlogstrauma en deelt adviezen hoe om te gaan met trauma bij jezelf en bij anderen.  

Iryna Frankova heeft de eerste 3 a 4 weken van de oorlog in Kiev gewoond. Nu is zij in Nederland. Iryna is expert op het gebied van trauma, oorlog en de psyche. Zo heeft ze samen met WHO een first aid kit for terror opgesteld. Ze gaat met Eric in gesprek.

vrijdag

22

april 2022

Dit webinar heeft al plaatsgevonden, u dient ingelogd te zijn om het terug te kijken.