Terug Hulp nodig
600 keer bekeken

De oudere zwangere: afwachten of inleiden voor de à terme datum?

De oudere zwangere: afwachten of inleiden voor de à terme datum?

Hoe willen verloskundigen en gynaecologen in Nederland zwangere veertigers begeleiden die de à terme datum naderen? Wat zijn voor- en nadelen van een protocol voor een hele specifieke doelgroep zoals bijvoorbeeld de oudere zwangere? Welke afspraken worden gemaakt binnen een VSV en welke doelen staan centraal?

In Nederland lijkt de neiging te bestaan om vrouwen vanaf veertig jaar vaker en vroeger in te leiden. Hoe groot is het risico op foetale sterfte na de à terme datum voor de oudere zwangeren?

Klopt het beeld dat het risico exponentieel veel groter wordt? En is inleiden van de baring een goede manier om het risico op zeer ernstige uitkomsten te voorkomen? Wat zijn nadelen van inleiden op korte en lange termijn?

Kortom: hoe interpreteren we de Nederlandse cijfers en de nationale en internationale onderzoeksresultaten in deze discussie? Wat zijn overeenkomsten en verschillen in risicoperceptie tussen zorgverleners? Dit onderwerp staat centraal in het tweede webinar van Kennispoort Verloskunde.

Onderzoeker en verloskundige Anna Seijmonsbergen (VUmc), gynaecoloog Michelle Westerhuis (Catharina Ziekenhuis Eindhoven) en eerstelijns verloskundige Sophie Tabouret (Verloskundecentrum Nova, Amsterdam) gaan met elkaar in gesprek over dit vraagstuk.

Via de chatfunctie kunt u uw vragen voorleggen aan de gasten in de studio. Gespreksleider Jolijn Betlem leidt dit webinar en neemt u graag mee in de dialoog om uiteindelijk verheldering te brengen. Het doel van het webinar is om - met u als kijker en de drie panelleden - de onderliggende waardendiscussies en dilemma’s met elkaar te bespiegelen.

Want welke afwegingen moeten gemaakt worden als het gaat om vrouwen die op oudere leeftijd zwanger worden?

Presentator en gespreksleider Jolijn Betlem ontvangt u namens Kennispoort Verloskunde graag online op dinsdagavond 21 mei aanstaande om 20.00 uur


dinsdag

21

mei 2019

Dit webinar heeft al plaatsgevonden, u dient ingelogd te zijn om het terug te kijken.