Sociale verloskunde: hoe kunnen verloskundigen bijdragen aan een gezonde start?

Zwangere vrouwen in kwetsbare omstandigheden hebben meer kans op ongunstige perinatale uitkomsten. Het creëren van gelijke kansen bij de start van het leven staat hoog op de agenda, maar is nog niet overal gerealiseerd. Hoe kunnen we gezondheidswinst boeken voor moeder en kind?
Wat betekent sociale verloskunde, welke rol kunnen verloskundigen nemen en wat is daarvoor nodig? Hoe onderkennen verloskundigen welke zwangere vrouwen minder gezondheidsvaardig zijn of leven in een kwetsbare situatie?
Wat weten we uit onderzoek?
Onderzoekers van de Academie Verloskunde Maastricht (AVM) werken samen met collega’s van de Academie Verloskunde Groningen (AVAG) en de Universiteit Maastricht aan dit onderwerp. Zij doen praktijkgericht onderzoek over het onderkennen van lage gezondheidsvaardigheden bij zwangere vrouwen, het signaleren van kwetsbare zwangere vrouwen en over de samenwerking met JGZ om een goede doorgeleiding naar het sociale domein te realiseren. In dit webinar delen de onderzoekers hun inzichten tot nu toe.
Wat betekent dit voor de praktijk?
Eerstelijns verloskundige Jeanette Neggers (Verloskundigenpraktijk Puur, Kerkrade), Tessa van Leeuwen (Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Groningen), Darie Daemers, Marijke Hendrix en Marianne Nieuwenhuijze gaan vervolgens met elkaar, en met u als publiek, in gesprek over sociale verloskunde. Wat is nodig om dit samen met andere (keten)partners te realiseren. Successen en knelpunten worden met elkaar besproken.
Gespreksleider Jolijn Betlem ontvangt u namens Kennispoort Verloskunde graag online op dinsdag 20 april aanstaande om 20.00 uur.