5 waardevolle presentatietips
Wanneer je vanuit huis een webinar geeft, zijn er behoorlijk wat zaken die kunnen misgaan. Daardoor kun je een onprofessionele indruk achterlaten. Wat zijn de geheimen om thuis succesvol een webinar te geven? Onze projectmanager Lobke Bijman geeft vijf tips voor een betere presentatie.
1. Wees energiek en enthousiast
“Wanneer mensen op een scherm kijken, raken ze eerder afgeleid. Zeker wanneer ze zelf niet zichtbaar in beeld zijn. Dan gaan ze de mail checken, of op hun telefoon berichtjes sturen. Bij een fysieke bijeenkomst doen mensen dat toch minder snel, omdat het onbeleefd is. Daarom moet je als webinarpresentator extra je best doen om de aandacht vast te houden. Zie het als een performance. Jouw energie moet door je scherm heen overkomen bij het publiek. Van tevoren kun je bijvoorbeeld wat push-ups doen om je energie te laten stromen. Onthoud tijdens het webinar ‘aan’ te blijven staan, bijvoorbeeld door rechtop te zitten. Ook kun je het publiek erbij houden door regelmatig (om de 10 minuten) een pollvraag te stellen die echt relevant is. Wanneer deelnemers hun mening geven, voelen ze zich meer betrokken.”
2. Spreek in de richting van je camera
“Het voelt voor veel mensen onnatuurlijk om naar een camera op de computer te praten. Die zit immers boven je scherm, terwijl je mensen of een presentatie in beeld hebt. Voor je kijkers is het alleen wel heel belangrijk dat je echt naar de camera kijkt. Bedenk hoe ongemakkelijk het is wanneer een persoon niet naar je ogen maar naar je mond of net langs je heen kijkt. Dat is voor de camera net zo. Het publiek houdt de aandacht er beter bij als je ze via de camera aankijkt. Dit draagt eraan bij dat je verhaal binnenkomt. Een truc is om een felgekleurd pijltje naast je camera te plaatsen of het licht van je scherm te dimmen Verder is het verstandig om je scherm op ooghoogte te plaatsen, zodat je echt tegen de kijker lijkt te praten. Plaats daarom eventueel een aantal boeken onder je laptop.”
3. Geen vuile was op de achtergrond
“Een washok, een overvolle kledingkast, de rommelzolder: het komt gewoon niet zo professioneel over. Denk daarom van tevoren na over de achtergrond die in beeld is. Ons advies is een egale muur en een plant of poster. De was, een onopgemaakt bed of een rumoerige woonkamer waar anderen doorheen lopen: blijf daarvan weg.”
4. Let op de belichting
“Het is storend voor kijkers als jij als presentator heel donker in beeld bent, of half-donker / half-licht. Bijvoorbeeld als je aan de zijkant een raam hebt. Of wanneer tijdens de uitzending het licht verandert. Dit is vooral ’s avonds in de schemertijd een probleem. Zorg er daarom voor dat het licht op je gezicht valt. Ons advies: zorg dat het licht vanachter je laptop schijnt. Dit kun je doen door voor een raam met daglicht te zitten. ’s Avonds, of in een ruimte zonder plek bij het raam, kun je een bureaulamp achter je laptop neerzetten. Het zijn simpele aanpassingen die veel meerwaarde voor de kwaliteit bieden.”
5. Zeg wat je wilt zeggen
“Don’t beat around the bush”, zoals ze in het Engels zeggen. Vertel je verhaal en verlies geen tijd met onnodige zinnen als “Ik ga iets vertellen over …” of “Ik hoop dat jullie mij horen”. Daarmee verlies je de aandacht. Begin direct, met een goede ijsbreker, vertel waar het webinar over gaat en stel jezelf voor. Ook tijdens het webinar moeten al je woorden zinvol en raak zijn. Je wilt voorkomen dat mensen op hun telefoon gaan zitten.”