Skip to main content

Wanneer is het een goed idee om een professionele presentator voor een webinar in te schakelen? Dit zijn drie situaties waarin het verstandig is om juist iemand van buitenaf in te zetten.

Als organisatie heb je besloten dat een webinar het juiste middel is om de doelgroep te bereiken en je boodschap te delen. Een webinar presenteren en leiden is alleen niet voor iedereen. Soms is het handiger om iemand van buitenaf in te schakelen.

Dit zijn de drie situaties waarin wij altijd adviseren om een externe presentator in te schakelen:

1. Intern voelt niemand zich prettig bij de rol van presentator

Wanneer de spreker regelmatig presentaties geeft voor bijvoorbeeld het personeel, dan heeft diegene voldoende presentatie-ervaring voor een webinar. Dat wil alleen nog niet zeggen dat die zich op z’n gemak voelt met een camera. Ook kan het zijn dat diegene niet de ‘juiste’ persoon is: bij een grote organisatie is het niet per se logisch dat de CEO een webinar geeft. In dat soort gevallen is het verstandig iemand anders aan te wijzen.

2. Er zijn meerdere webinar sprekers / deskundigen

Zijn er meerdere deskundigen of sprekers tijdens het webinar? Dan is het verstandig om iemand aan te wijzen als presentator. Diegene heeft dan dus vooral de rol van gespreksleider. Het vergt aardig wat vaardigheden om zo’n gesprek in goede banen te leiden. Bijvoorbeeld zorgen dat iemand niet te lang praat, doorvragen of ad rem te reageren. Een presentator is hierin getraind en zorgt er zo voor dat het webinar naar een hoger niveau komt.

3. Een webinar interview heeft meerwaarde

We zien steeds meer bedrijven die kiezen voor een externe presentator die ook een langer interview af neemt. Bijvoorbeeld met de CEO. Een belangrijke reden is dat een interview een leuke dynamiek heeft. Bovendien is de vraag-antwoordstructuur van een interview heel prettig om naar te kijken. Deze is helder en geeft houvast.

Wat zijn de taken van een webinarpresentator?

Een presentator kan de volgende taken uitvoeren:

• Heet alle deelnemers welkom
• Geeft een introductie (wat is het onderwerp, wat is de agenda)
• Zorgt ervoor dat alle sprekers aan bod komen
• Leidt de discussie
• Stelt vragen
• Houdt de tijd in de gaten

Door onze jarenlange ervaring hebben we een goede database met zeer geschikte presentatoren. Overweeg je om een webinarpresentator in te schakelen? Wij helpen je graag verder.

Wil je je bekwamen als presentator? Volg dan bij ons de training voor presentatoren.

Author