De Digitale Toekomst van de Democratie
Onze samenleving heeft zich sterk ontwikkeld in de afgelopen eeuwen, dankzij de komst van allerlei soorten technologie. En dat zal zeker zo blijven, want er komt steeds nog nieuwe (digitale) technologie bij. Hoe beïnvloedt dat onze democratie?
Inhoud webinar
In dit webinar bespreekt Rudy van Belkom, directeur van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek, over de impact van technologie op onze samenleving. Hij laat zien hoe de Stichting met behulp van lange termijn denken tot scenario's komt. In gesprek met Rudy kijken we vervolgens naar digitalisering, en de invloed van digitalisering op de democratie.
De Technologie Kieswijzer
In deze periode vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen ligt het voor de hand om ook te kijken naar de resultaten van De Technologie Kieswijzer, waar al meer dan 30.000 mensen gebruik van gemaakt hebben. Welke digitale uitdagingen liggen er voor ons? Hoe denken wij over de oplossingsrichtingen? En maken de politieke partijen daar voldoende werk van?
Gratis eBook voor de eerste 40 aanmeldingen
Voor de eerste 40 deelnemers aan dit webinar ligt een exemplaar klaar van het eBook 'Alive and Clicking' van Rudy van Belkom.
Rudy van Belkom
Rudy is directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) . Momenteel doet hij namens STT onderzoek naar de impact van technologie op de toekomst van de democratie. Voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen ontwikkelde hij de Technologie Kieswijzer, een speciale stemhulp over tech-gerelateerde onderwerpen zoals privacy, nepnieuws en de macht van Big Tech. Maar liefst 30.000 mensen maakten gebruik van deze stemhulp. Deze inzichten vormden de basis voor zijn nieuwe boek: ‘Alive and Clicking: Er is hoop voor de democratie’. Eerder onderzocht hij namens STT de toekomst van artificiële intelligentie (AI). Binnen dit onderzoek bracht hij drie publicaties uit (waaronder ‘AI heeft geen stekker meer’) en ontwikkelde hij een Ethisch Ontwerpspel voor AI (‘Ethics Inc.’).
Marie Louise Borsje
Marie Louise is werkzaam bij RADIO, de RijksAcademie voor Digitalisering en overheid. Ze werkt aan een overheidsorganisatie die past bij de samenleving van nu, dat is de rode draad in haar loopbaan. Een eigentijdse overheidsorganisatie is digitaal vaardig, leert continu en zet vol in op ambtelijk vakmanschap
Lykle de Vries
Lykle werkt ook bij RADIO en draagt op die manier graag zijn steentje bij aan het Digitaal Fitter maken van alle inwoners van Nederland, om te beginnen bij de collega’s van de Rijksoverheid. Dat gaat niet alleen over de inzet van software, maar juist ook over anders denken en doen, op een manier die past bij het werk van deze tijd, in plaats van de kantooromgeving uit de jaren ’70.