Terug Hulp nodig
Internet of Things: kansen, keerzijdes én oplossingsrichtingen Het Internet of Things (IoT) wordt steeds zichtbaarder. Slimme lampen, tv’s en thermostaten vinden we al bijna gewoon, maar ook steeds meer andere huishoudelijke apparate...
86 keer bekeken

Internet of Things: kansen, keerzijdes én oplossingsrichtingen

Discussieer mee!
Internet of Things: kansen, keerzijdes én oplossingsrichtingen

Het Internet of Things (IoT) wordt steeds zichtbaarder. Slimme lampen, tv’s en thermostaten vinden we al bijna gewoon, maar ook steeds meer andere huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, camera’s, stofzuigrobots en energiemeters krijgen ondersteuning via een (draadloze) netwerkverbinding. Daarnaast speelt IoT een steeds belangrijkere rol in andere sectoren, zoals ‘smart grids’ en intelligente transportsystemen.

De keerzijde van IoT
De keerzijde van het opkomende IoT zit in de gebrekkige beveiliging van de slimme apparaten, vooral in de consumentensector. Denk aan een ‘slim’ voordeurslot dat automatisch opengaat als een bewoner in de buurt komt, maar met een zwakke beveiliging. Ook kunnen IoT-apparaten privacygevoelige gegevens delen met de fabrikant (of zelfs met de hele wereld). En wie draait eigenlijk de (cloud)infrastructuur van de fabrikant? Daarnaast ontstaan er ook problemen als IoT-apparaten onderdeel worden van een botnet, en daarmee bijdragen aan DDoS-aanvallen. 

Op zoek naar oplossingen
Er zijn verschillende manieren om de huidige situatie te verbeteren. Een aantal oplossingsrichtingen:

• Regulering en certificering om te zorgen dat fabrikanten apparaten beter beveiligen en veiligheidsupdates aanbieden. 

• Internet service providers (ISP’s) moeten abuse-meldingen actiever aanpakken door huishoudens waar DDoS-verkeer vandaan komt in quarantaine te plaatsen.

• Het actief scannen van netwerkverkeer. Dit kan op verschillende manieren, namelijk met een apart apparaat of door zelf software op een router te draaien. 

Webinar
In dit webinar bespreken we de context van de IoT-problemen en bediscussiëren we de verschillende mogelijke oplossingen. Als onderdeel hiervan delen we ook de uitdagingen van het scannen en analyseren van netwerkverkeer. Cristian Hesselman, directeur bij SIDN Labs, zit het webinar voor.

Sprekers
Jelte Jansen, research engineer bij SIDN Labs
Jelte houdt zich vooral bezig met het onderzoeken van en bijdragen aan nieuwe technologieën. Hij ontwikkelt prototypes, waaronder het prototype van Security and Privacy for In-home Networks (SPIN).
• Elmer Lastdrager, research engineer bij SIDN Labs
Elmers interesse gaat uit naar de veiligheid en privacy binnen het Internet of Things. Hij onderzoekt manieren om thuisnetwerken veiliger te maken door het doen van (empirisch) onderzoek op het gebied van 'Usable Security’. 

Stel je vragen!
Het webinar is interactief. Stel je vragen in de chat. We bespreken zoveel mogelijk vragen live in het webinar. Tot dan!

donderdag

3

september 2020

Dit webinar heeft al plaatsgevonden.