Terug Hulp nodig
Wat is digitale toegankelijkheid? En waarom zou jij je er druk over maken? Kleding kopen, een ticket boeken of alles opzoeken over jouw favoriete onderwerp. We doen het allemaal online via websites en apps. Niks bijzonders zou je zeggen. Maar wa...
118 keer bekeken

Wat is digitale toegankelijkheid? En waarom zou jij je er druk over maken?

Wat is digitale toegankelijkheid? En waarom zou jij je er druk over maken?

Kleding kopen, een ticket boeken of alles opzoeken over jouw favoriete onderwerp. We doen het allemaal online via websites en apps. Niks bijzonders zou je zeggen. Maar wat als je niet kunt zien, je muis of trackpad niet kunt gebruiken of moeite hebt om je te concentreren. Hoe koop je dan kleding? Hoe boek je dan een ticket? Hoe vind je dan wat je zoekt? Toegankelijkheid is ervoor zorgen dat íedereen jouw website of app goed kan gebruiken. 

Dat is nogal wat: iedereen. Dus ook mensen die blind dan wel slechtziend zijn, of doof, mensen met ADHD, of mensen die een motorische of een verstandelijke beperking hebben. Ja, Toegankelijkheid kan heel erg overweldigend zijn. Het is vrijwel onmogelijk om je voor te stellen hoe verschillende mensen met verschillende beperkingen een website of app ervaren. Wat al helemaal onvoorstelbaar is, is de enorme hoeveelheid mensen die digitale producten anders ervaren dan je gewend bent. Wist je bijvoorbeeld dat 50% van alle gebruikers van een mobiele telefoon aanpassingen doet ten behoeve van toegankelijkheid? 

Dit webinar gaat jou helpen om te begrijpen wat digitale toegankelijkheid precies is en hoe ontzettend belangrijk het is om hier aandacht aan te besteden. Ook ga ik je uitleggen wat je meteen al kunt doen om ervoor te zorgen dat een website of app makkelijker bruikbaar wordt voor iedereen. Oók voor mensen met een beperking.  

Over Johan Huijkman, Accessibility Engineer bij Q42

Johan weet als geen andere engineer in Nederland toegankelijkheid als uitgangspunt op te nemen in digitale productontwikkeling. Door te denken in kansen en inclusiviteit in plaats van in beperkingen, is zijn werk bij technologiebedrijf Q42 in veel opzichten baanbrekend.

Johan's belangrijkste punt: niet alleen mensen met een langdurige beperking worden geconfronteerd met situaties waarin interactie met digitale toepassingen moeilijker is. Visuele en andere beperkingen treffen alle mensen die worden geconfronteerd met een situatie waarin zij tijdelijk niet kunnen zien, de handen gebruiken gebruiken, of anderszins belemmerd zijn. Zo koppelt Johan toegankelijkheid aan gebruiksvriendelijkheid en verbreedt hij de doelgroep.

Deze visie vertaalt hij op een pragmatische manier naar projecten. Door het begrip beperking ter discussie te stellen, creëert hij bewustwording bij collega's en klanten. Zijn belangrijkste drijfveer is om toegankelijkheid tot onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid te maken.

donderdag

9

februari 2023

Dit webinar heeft al plaatsgevonden.