Skip to main content

Steeds meer bedrijven delen hun kwartaal- of jaarcijfers via digitale media. Zeker sinds corona zijn online aandeelhoudersvergaderingen populairder dan ooit. Hoe zet je ze het best in en welke mogelijkheden zijn er zoal?

We kennen veel bedrijven die al jaren ‘een rondje langs de velden’ maken tijdens en na het bekendmaken van de jaar- en kwartaalcijfers. De CEO en de CFO gaan persoonlijk langs bij de belangrijkste aandeelhouders. Daarnaast volgt er een aandeelhoudersvergadering en vaak een persconferentie. Het is prettig om elkaar te ontmoeten. Goed om weer eens van gedachten te wisselen, maar door de veranderende behoeften en drukke agenda’s van de aandeelhouders en andere stakeholders, is er ook vraag naar efficiëntere alternatieven.

Inmiddels hebben we veel ervaring met online aandeelhoudersvergaderingen. Er is gebleken dat deze de behoeften van de doelgroep prima invullen. Met een functioneel webinarplatform organiseer je eenvoudig een interactieve AVA. Een greep uit de voordelen:

• Je kunt zelf inrichten wie toegang krijgen tot je online AVA. Dat kunnen alleen aandeelhouders zijn.
• Vragen kunnen live worden gesteld.
• Er kunnen online meerdere stemrondes georganiseerd worden (rekening houdend met het aantal stemgerechtigden).
• De uitslag kan real-time of direct na afloop van de AVA (op aandeelhoudersniveau) beschikbaar worden gesteld.
• Alle opgeslagen data is veilig en op jouw verzoek met één druk op de knop op te vragen of te verwijderen.
• De vergadering is in zijn geheel terug te kijken of on-demand beschikbaar te stellen aan degenen die het gemist hebben.

Bespaar veel tijd

Heb je je al eens gerealiseerd hoeveel reistijd het kost om een aandeelhoudersvergadering, of welke andere stakeholdersvergadering dan ook, te houden op een fysieke locatie? Niet alleen voor de leden van de RvC, RvB, directie, maar ook voor aandeelhouders zelf?

Met webinars bespaar je heel veel tijd. Je zendt het seminar online uit vanuit jouw kantoor of bij ons in de studio, zodat reistijd bijna tot het verleden behoort.

Vergroot je bereik

Helaas worden AVA’s vaak alleen maar bezocht door een handvol aandeelhouders. Hierdoor is het bereik vaak gering, terwijl je juist al je stakeholders persoonlijke aandacht wilt geven.

Aan de online aandeelhoudersvergaderingen kunnen álle stakeholders deelnemen, waar dan ook ter wereld en op elk device. Niet alleen live, maar ook achteraf, via een handige on-demand versie. Dit betekent dat het bereik vele malen groter is en daarmee de betrokkenheid bij jouw bedrijf.

Een schat aan data

De (half)jaar- of kwartaalcijfers staan uiteraard niet op zichzelf. Er gaat een verhaal aan vooraf. Een online uitzending is de perfecte manier om hier in sneltreinvaart inhoud aan te geven, en dat ook nog eens op een transparante manier. Deel de belangrijkste gebeurtenissen, knelpunten en uitdagingen, maar stip ook veelbelovende ontwikkelingen voor de toekomst aan.

Het grote voordeel van een webinar is dat kijkers tijdens de uitzending kunnen reageren, bijvoorbeeld via polls. Dit levert een schat aan data op. Alle vragen en opmerkingen die binnenkomen, vertaalt het platform naar waardevolle inzichten. Zo krijg je inzicht in wat er exact onder kijkers leeft. Deze belangrijke informatie kun je verder gebruiken voor het meten van stemgedrag, het peilen van sentiment, productontwikkeling, marketing, et cetera.

Enorme kostenbesparing

Het organiseren van een AVA op locatie kost over het algemeen veel geld. Niet alleen wat betreft de locatie, de hostesses en de catering, maar ook de hele organisatie eromheen. Alles kan digitaal, maar veel gebeurt nog ouderwets op papier. Met ons platform nodig jij je stakeholders per e-mail uit en kunnen alleen zij aan het webinar deelnemen.

Veiligheid voorop!

Het delen van informatie is voor beursgenoteerde bedrijven erg koersgevoelig. Je wilt dat alle stakeholders op hetzelfde moment van dezelfde informatie worden voorzien. Ook wil je dat alle data voldoet aan de AVG, en dat je dus compliant bent aan wet- en regelgeving.

Author