Skip to main content

Online Seminar steunt dit jaar Artsen zonder Grenzen in de strijd tegen COVID-19. Met hun teams bieden zij medische noodhulp in meer dan 70 landen wereldwijd en hebben zij 250 corona-hulpprojecten opgestart. Wij dragen graag ons steentje bij aan het Artsen zonder Grenzen COVID-19 Crisis Fund.

Artsen zonder Grenzen zet alles op alles in de strijd tegen COVID-19. Hun corona-activiteiten zijn gebaseerd op de volgende drie uitgangspunten: preventie, technische ondersteuning en medische zorg.

Het belang van preventie

Preventie is belangrijk om de overdracht van het coronavirus te vertragen en uitbraken te voorkomen. Artsen zonder Grenzen geeft daarom trainingen over infectiepreventie en hygiënemaatregelen. Ook zetten zij handenwaspunten en isolatieruimten op. Verder geven zij gezondheidsvoorlichting in de gemeenschappen waar zij werken, zodat mensen zichzelf kunnen beschermen, en om misinformatie over het virus weg te nemen.

Technische ondersteuning en advies

Daarnaast geeft Artsen zonder Grenzen technische ondersteuning en advies over de aanpak van corona en infectiepreventie en -controle aan ministeries, lokale gezondheidscentra en andere hulporganisaties Ook geven zij medische ondersteuning aan verzorgingshuizen en ziekenhuizen in zwaar getroffen Europese landen. Dat dit een uitzonderlijke situatie is vertelt Claudia Lodesani, noodhulpcoördinator voor het coronavirus (COVID-19) in Italië:‘Anders denken, anders handelen: een crisis als deze vraagt een volledig andere benadering qua medische zorg. Normaal gesproken ligt de focus in ziekenhuizen op de patiënt. Nu, ten tijde van het coronavirus, gaat het om de hele volksgezondheid. En daar heeft Artsen zonder Grenzen ervaring mee.’

Medische hulp

Ten derde bieden zij medische hulp in gebieden waar de zorg niet toereikend is. Zo verzorgt Artsen zonder Grenzen patiëntenstromen en zetten zij isolatie-ruimten op. Ze verzorgen mensen met COVID-19 in speciale behandelcentra en bieden palliatieve zorg aan de zwaarst getroffen patiënten. Daarnaast geven hun teams psychosociale zorg aan COVID-patiënten, hun naasten en de medische staf van lokale ziekenhuizen.

COVID-19 Crisis Fund

Artsen zonder Grenzen doet haar uiterste best om de neveneffecten van de crisis te matigen en om ervoor te zorgen dat andere, levensreddende zorg doorgaat. In maart heeft Artsen zonder Grenzen het internationale COVID-19 Crisis Fund gecreëerd om deze extra hulp tijdens de pandemie te bekostigen. Hierdoor kon snel budget worden ingezet om speciale coronaprojecten op te starten en de bestaande projecten aan te passen. Op dit moment kan dankzij de steun van donateurs wereldwijd zo’n driekwart van de geraamde kosten voor projecten rondom het coronavirus worden gedekt. Wij zijn ontzettend trots dat wij hier bij kunnen helpen. Online Seminar, Artsen zonder Grenzen en u. We doen dit samen.

Fotobijschrift en copyright
Arts Emiliano verzorgt patiënten in een verzorgingshuis in Marche, Italië. De zorgmedewerkers van Artsen zonder Grenzen zijn dag en nacht bezig geweest om de mensen die hier wonen te beschermen tegen COVID-19 (4 april 2020).
© MSF/Vincenzo Livieri

Wil je écht
contact met je
doelgroep?

Wil je een webinar, virtueel of hybride event organiseren, of wil je meer weten over ons platform en onze studio’s? Vul het formulier in en wij komen binnen een werkdag bij je terug.

Meer weten over een van onze diensten? Wij helpen je graag.