Skip to main content

De International Pharmaceutical Congress Advisory Association (IPCAA) en Ashfield Meetings & Events hebben onlangs een rapport uitgebracht over de opkomst van virtuele evenementen in 2020 na de Covid-19 pandemie. De interessante uitkomst: ondanks aanvankelijke twijfels overweegt maar liefst 92% van de zorgprofessionals (HCP’s) virtuele evenementen, terwijl dit in het verleden nooit het geval zou zijn geweest.

De Covid-19 pandemie dwong veel eventorganisatoren om snel over te schakelen op de digitale wereld. Velen deden dat dan ook. Het rapport is gebaseerd op interviews met meer dan 300 HCP’s uit de gehele wereld. Het toont aan dat 38% van de HCP’s denkt dat hun congresdeelname zal verschuiven naar een gelijke balans tussen fysiek en virtueel. De redenen zijn duidelijk: het gemak om een evenement op een willekeurige plaats en tijd bij te wonen, terwijl er nog steeds een behoefte is om van tijd tot tijd te netwerken met collega’s.

Virtuele evenementen vergroten het netwerk

Interessant is dat 92% van de HCP’s virtuele evenementen overwegen – dit wordt ondersteund door aanwezigheidspercentages van evenementen die in 2020 werden gehouden. De American Physical Society (APS) was getuige van een verviervoudiging van het aantal registraties, en de European Hematology Association (EHA), die doorgaans 12.000 aanwezigen trekt, gaf meer dan 26.000 toegangscodes uit voor virtuele aanwezigheid. ‘Dit resultaat is zeer interessant’, zegt Jasper Poot, Business Development Manager bij Online Seminar. ‘Het laat zien dat een virtueel evenement veel meer professionals bereikt, mensen die in het verleden niet aanwezig waren. Het virtuele event breidt zo het netwerk van de organiserende partij uit.’

Weinig technische problemen

Jasper vond het ook interessant om te zien dat de meeste HCP’s geen technische problemen ondervonden bij een virtueel evenement. Ondanks de bijna onmiddellijke overgang van fysieke naar virtuele evenementen, had 89% geen last van technische problemen en vond 92% het ‘zeer’ tot ‘enigszins gemakkelijk’ om de inhoud te vinden. Het is goed om te zien dat technologie geen belemmering vormt om aan deze evenementen deel te nemen. Uit het rapport blijkt zelfs dat meer dan de helft van de aanwezigen actief deelnam tijdens het online evenement, zoals aan een Q&A of digitale stemming. Maar liefst 78% bekeek het evenement live; 62% keek ook on demand.

Hybride events zijn de toekomst

Het rapport concludeert dat “de waarde lijkt te liggen in het aanbieden van een alternatieve optie: de hybride oplossing”. Die conclusie komt voor Jasper niet als een verrassing. ‘Natuurlijk heeft een virtueel evenement zijn beperkingen. Met name het netwerkaspect is iets dat gemist wordt. Aan de andere kant bespaart een virtueel evenement reistijd en -kosten, en biedt het HCP’s de mogelijkheid om het te bekijken wanneer het hen uitkomt. Net als IPCAA verwachten wij dat hybride de toekomst zal zijn: fysieke evenementen op locatie, gecombineerd met een virtuele uitzending, live en on demand. Deze mix biedt klanten de beste waarde, omdat het hen de mogelijkheid geeft te kiezen wat hen het beste uitkomt.’

Lees het originele rapport ‘HCP Experiences of Virtual Congress‘ op de website van Ashfield Meetings & Events.