Terug Hulp nodig
188 keer bekeken

ECP Deelnemersspecial: Gedistribueerde digitale identiteit

ECP Deelnemersspecial: Gedistribueerde digitale identiteit

Op 11 mei vindt de ECP Deelnemersspecial Gedistribueerde digitale identiteit plaats. Dit event stond eerder gepland als ECP Deelnemersspecial op 21 april, maar is vanwege de coronacrisis verplaatst en omgevormd tot een webinar.

In deze periode, waarin Covid-19 een stevige grip op ons heeft en corona ons leven bepaalt, is digitale identiteit een onderwerp dat meer dan ooit de aandacht verdient. Of het nu gaat om het internet of things, kunstmatige intelligentie, datadelen, blockchain, big data of andere digitale innovaties: we hebben ermee te maken. Het vaststellen van de identiteit van betrokkenen wanneer via internet gebruik gemaakt wordt van diensten is dan ook op 11 mei onderwerp van gesprek in het ECP webinar Gedistribueerde digitale identiteit.

U wordt online bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rondom digitale identiteit in Europa en Nederland: hoe is de laatste jaren het denken rond digitale identiteit verschoven? Van een door de overheid vastgelegde en geborgde digitale identiteit, naar een “gefedereerde” (gebundelde) identiteit, naar gedistribueerde vormen van digitale identiteit, zodanig dat de persoon zelf de eigen digitale identiteit beheert? Om welke kwesties gaat het in het huidige debat? Wat zijn de keuzes waar we voor staan? We gaan graag met u het gesprek aan over de verschillende kansen en uitdagingen van digitale identiteit.

 

Insteek programma:
• Veel van de kansen, uitdagingen en de kwesties en keuzes rond digitale identiteit komen samen in Self Sovereign Identity (SSI). De Dutch Blockchain Coalition schetst de bredere context en licht toe hoe zij hier publiek-privaat aan werkt. Wat is er nog nodig voor een succesvolle implementatie van gedistribueerde identiteit? En hoe gaat SSI om met de vraagstukken rondom digitale identiteit?

• Het ministerie van Binnenlandse Zaken licht toe wat het veranderende denken over digitale identiteit betekent voor de rol van de overheid, traditioneel de hoeder van onze “bronidentiteit”, de basis voor eventuele andere identiteiten voor bank, telecombedrijf etc.

• De Rabobank gaat in op de zakelijke en technische kanten van gedistribueerde identiteit aan de hand van de Career Wallet: daarin kunnen medewerkers, onderwijsinstellingen en werkgevers kwalificaties vastleggen die vervolgens kunnen worden gedeeld. Wat zijn hun ervaringen met gedistribueerde digitale identiteit? En wat zijn de dilemma’s en keuzes rondom de vraagstukken?

• Wereldwijd opererende technologiebedrijven IBM en Microsoft schetsen het internationale speelveld rond gedistribueerde identiteit: de ontwikkelingen rond standaardisatie waarin veel partijen internationaal samenwerken (de Distributed Identity Foundation) en de toepassingscontext die zij voorzien.

 

In de door ECP gemodereerde discussie gaan deelnemers zowel tijdens als na afloop van de presentaties online in gesprek met sprekers. Voorafgaand aan dit webinar kunt u via events@ecp.nl aangeven wat vragen zijn die u wilt voorleggen. U kunt ook een usecase inbrengen. 

maandag

11

mei 2020

Dit webinar heeft al plaatsgevonden, u dient ingelogd te zijn om het terug te kijken.