Webinar overzicht Hulp nodig
De burger als Sherlock Holmes of eigen rechter; willen we dat? Wat hebben de gebeurtenissen rondom Anne Faber, Astrid Holleeder en de stiefvader met de honkbalknuppel met elkaar gemeen? Het zijn allemaal zaken waarin de burger optre...
2333 keer bekeken

De burger als Sherlock Holmes of eigen rechter; willen we dat?

De burger als Sherlock Holmes of eigen rechter; willen we dat?

Wat hebben de gebeurtenissen rondom Anne Faber, Astrid Holleeder en de stiefvader met de honkbalknuppel met elkaar gemeen? Het zijn allemaal zaken waarin de burger optreedt als politieagent, officier of rechter. Op zich een goede ontwikkeling. De politie en het Openbaar Ministerie hebben immers maar beperkte middelen om strafbare feiten op te sporen. Maar waar liggen de grenzen in onze rechtsstaat bij burgerparticipatie en burgeropsporing?  

Zelf op zoek

Het lijkt soms wel alsof er in ons land 17 miljoen agenten op straat rondlopen. Burgers worden meer en meer betrokken bij overheidsbeleid en aangespoord om zelf initiatieven te ontplooien.Technologische ontwikkelingen maken het steeds beter mogelijk om mee te speuren met de politie. Bijvoorbeeld door de inzet van social media en andere digitale platforms. Met je smartphone, apps en beveiligingsapparatuur verzamel je gemakkelijk zelf bewijs. Maar dat bewijsmateriaal kan ook zoek raken, aangetast of meegenomen worden. En sommige fanatieke speurneuzen nemen het heft in eigen handen door zelf voor rechter te spelen.  

Burgerparticipatie versus burgeropsporing

Terwijl de politie enerzijds gebaat is bij de inzet en expertise van burgers in opsporingsonderzoek werpt deze samenwerking ook een aantal ethische en rechtsstatelijke vraagstukken op. Wat zijn bijvoorbeeld de consequenties omtrent privacy? Wanneer is ‘bewijs’ van een burger betrouwbaar? Kan burgerparticipatie ook ‘vervuilend’ werken in een strafzaak? En wanneer is burgerparticipatie bij opsporing riskant? Kortom, wanneer wordt de slagkracht van de politie echt vergroot en wanneer gaat de burger te ver?  

Kijk en discussieer mee

Op 2 mei geven Sven Brinkhoff (universitair hoofddocent strafrecht) en Emile Kolthoff (hoogleraar criminologie) antwoord op deze en andere vragen tijdens een online seminar bij RTL Z. Ze bespreken recente voorbeelden van burgerparticipatie bij opsporing en gaan in op de kansen en bedreiging voor de politie en het Openbaar Ministerie. Ook hebben we analyses van Niels Nijman, hoofd communicatie politie Oost-Nederland en zeer deskundig op het gebied van burgeropsporing en -participatie.  

Meld je aan

Benieuwd naar de antwoorden? Of wil je mee discussiëren? Meld je dan nu aan. Deelname is gratis. Het seminar wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit de studio van RTL Z in Hilversum en is live te volgen.

donderdag

2

mei 2019

Dit webinar heeft al plaatsgevonden.