Skip to main content

Het is de nachtmerrie van elke webinarpresentator: techniek die hapert tijdens de live uitzending. Hoe voorkom je dit soort ellende? Onze CEO Marthijn Pieters deelt zijn tips voor webinars vanuit huis én geeft een inkijkje in de virtuele studio van Online Seminar.

1. Goede internetverbinding

“In de Benelux zijn we gezegend met een kwalitatief goede internetinfrastructuur. Elke huis-, tuin- en keukenverbinding is dus in principe geschikt voor het geven van webinars. Zorg er wel voor dat je op een plek zit waar je verbinding met de modem goed is. Niks vervelenders dan wanneer de verbinding steeds hapert.”

2. Headset of oortjes: doe het niet

“Voor jezelf is het misschien prettig om een headset op te hebben, maar voor je kijkers geeft het een wat suffig beeld. Alsof je naar iemand in een callcenter kijkt. Dat is toch verwarrend. Ons advies is dan ook om die altijd af te houden. Dan zie je er meer uit als een presentator.”

3. Kies voor scherp beeld en helder geluid

“De meeste webcams zijn OK, maar niet geweldig. Ze geven vaak een wat korrelig beeld. Terwijl het zo veel prettiger is als het beeld echt haarscherp is. Voor de kosten hoef je het bijna niet te laten. Een goede camera kost een paar tientjes.

Wat voor de camera geldt, geldt ook voor het geluid. Een losse microfoon geeft een natuurlijker geluid dan de microfoon die op de computer zit. Die kan wat blikkerig of zacht klinken. Ook voor de microfoon geldt dat die niet duur hoeft te zijn.”

De virtuele studio

“Al met al bouw je zo eigenlijk een studio vanuit huis. Maar dat is nog steeds anders dan een opname in een echte studio, kregen we terug van onze klanten. Zeker als er normaal meerdere presentatoren naast elkaar staan, die een gesprek met elkaar voeren. Daar hebben we een hele mooie oplossing voor gevonden: de virtuele studio.

Ken je de situatie in het journaal, waar de correspondent uit bijvoorbeeld Parijs inbelt en je hem of haar op een scherm ziet? Precies die situatie hebben we nagebootst. Je krijgt als kijker daardoor het gevoel dat alle presentatoren echt samen in beeld zijn. Het is veel prettiger om naar te kijken. Het maakt niet uit hoeveel presentatoren er zijn en we kunnen ook een PowerPoint tonen op een van de schermen. Ook technisch is het heel simpel: als presentator krijg je een link waarmee je inlogt, wij regelen de rest. Hetzelfde geldt voor deelnemers. Geen gedoe dus met accounts en programma’s die je moet installeren. ”